Muzee și colecții
Vrei să afli mai multe despre istoria Pământului și a oamenilor de la cei mai buni povestitori ai Ținutului?
-
Casa Zestrea Bisoceană
Te așteptăm să vizitezi primul hub țărănesc dedicat comunității din Bisoca, într-un sat aflat în mijlocul unor meleaguri de poveste. Aici poți vedea expoziția permanentă „viața țăranului muntean", expoziții temporare ale mai multor artiști români, dar și o casă amenajată în stil tradițional bisocean.
Organizăm mai mereu ateliere și evenimente menite să readucă la lumină viața țăranului român. De asemenea, dacă vrei să te relaxezi pe pajiștea din curtea casei, sau poate chiar în fânărie, poți alege o carte din biblioteca căsuței și te poți bucura timp de câteva ore de acest loc idilic, în mijlocul naturii. Casa Zestrea Bisoceană este o declarație de dragoste pentru satul tradițional românesc și pentru viața țăranului român, iar pășirea în acest spațiu va fi intrarea într-un loc al tihnei și al poveștilor.
- +40 766 307 241 (Aura Cășaru)
- Vă rugăm să sunați la numarul de telefon de mai sus înainte de a vizita Casa Zestrea Bisoceană. Trebuie să vă anunțați vizita pentru a fi așteptați.
-
Aluniș Art Center
Când ai fost ultima dată într-un sat, ca să vezi o expoziție de artă modernă? Încă nu? Nu-i nimic, e o experiență pe care o poți avea în Ținutul Buzăului.
În satul Aluniș, chiar lângă Așezările Rupestre s-a deschis în 2020 Aluniș Art Center. O școală părăsită a fost reconvertită și acum găduiește mereu expoziții temporare de pictură, sculptură și multe alte lucruri. Poți descoperi artiști români și poți participa la multe evenimente: ateliere, prezentări și chiar concerte de muzică. Partea frumoasă e că poți reveni aici de câte ori dorești și mereu vei găsi ceva nou.
- +40 758 628 115 (Daniela Cirstian, custode)
- Poți vizita Centrul de Artă de miercuri până duminică, în intervalul 10:00-18:00
-
Muzeul Formelor, Bozioru
Unde a dispărut marea? În Ținutul Buzăului chiar a fost o deltă? Cum au apărut munții? Și care e povestea trovanților, pietrele cu forme ciudate din Ținut? Vă invităm să aflați toate acestea stând de vorbă chiar cu trovanții! Dacă nu ați vorbit până acum cu un bolovan, nu vă faceți griji, totul are un început. Să fiți însă pregătiți pentru o călătorie în timp.
Muzeul Formelor este un punct de vizitare marca “Ținutul Buzăului”, deschis în anul 2018. Este primul punct în care am folosit Realitatea Augmentată pentru a crea o experiență narativă, 100% interactivă. Fie că mergeți spre Ulmet sau la așezările rupestre din Nucu și Poiana Coziancei, opriți-vă câteva minute în Bozioru: trovanții sunt mereu bucuroși de vizitatori!
- +40 763 575 822 (Mirela Grozav, custode)
- Muzeul se poate vizita de miercuri până sâmbătă între orele 08:00-16:30 și duminica între 08:00-14:00. Muzeul Formelor folosește Realitatea Augmentată pentru a vă oferi o experiență interactivă. Această tehnologie utilizează dispozitivul dumneavoastră mobil (telefon, tabletă). Puteți descărca aplicația noastră în incinta muzeului, sau o puteți face încă de acum (click aici). Dacă nu puteți folosi dispozitivul personal, spațiul conține tablete dedicate.
-
Muzeul Timpul Omului, Mânzălești
Muzeul Timpul Omului întruchipează viața și legătura Omului cu Pământul. Este un spațiu simbolic, artistic, povestit din perspectiva trecătoare a Timpului. Spațiul găzduiește o colecție etnografică bogată, care este folosită pentru a exprima simboluri universale: viața, moartea, renașterea, truda și statornicia locurilor. Dacă ați făcut deja turul Muzeul și credeți că l-ați înteles, nu vă lăsați înșelați de aparențe. Porniți de la celălalt capăt și veți descoperi o nouă poveste!
Muzeul Timpul Omului este primul punct de vizitare creat de echipa „Ținutul Buzăului”. A fost realizat în 2015, în parteneriat cu o echipă talentată de la Muzeul Național al Țăranului Român.
- +40 742 904 462 (Cecilia Petrescu, custode)
- Colega noastră, Cecilia, vă va ghida prin lumea poveștilor și a simbolurilor. Spațiul este unul concentrat, încărcat de sens și de emoții. Vă invităm să vă bucurați de el, dar și de harul de povestitor al Ceciliei, care a fost propusă ca Tezaur Uman Viu.
-
Muzeul 7 Locuri de Poveste, Lopătari
Știați că în Ținutul Buzăului au trăit odată balauri, căpcăuni și uriași? Se zice că un balaur încă stă ascuns sub pământ, de frica viteazului care l-a izgonit. Se zice că plaiurile astea sunt pline de spirite care trec dintr-o lume într-alta prin fisurile pietrelor. Unele spirite te vor ajuta să ajungi cu bine la destinație, dar unele vor face tot ce pot ca să te rătăcească. Aici, putem citi viitorul printr-o lentilă de chihlimbar, iar viața ne-o putem prelungi bând apă vie.
Muzeul 7 Locuri de Poveste a fost deschis de echipa „Ținutul Buzăului” în anul 2016. Este o invitație de a explora lumea nevăzută a celor mai tainice povești din Ținut.
- +40 745 948 467 (Oana Blîndu)
- Vă rugăm să sunați la numărul de mai sus înainte de a vizita muzeul. Trebuie să vă anunțați vizita, ca să fiți așteptați.
-
Muzeul Chihlimbarului, Colți
Cele mai mari depozite de chihlimbar din România se găsesc în Ținutul Buzăului. Este un chihlimbar vechi, care s-a format acum peste 25 de milioane de ani. Aici se găsește și o specie unică în lume: chihlimbarul roșu numit rumanit. În zona satului Colți au fost chiar exploatări miniere, în galerie, care s-au desfășurat la începutul secolul XX. Vreți să aflați mai multe despre chihlimbar? Despre exploatările miniere? Despre trecutul geologic al acestor locuri? Vreți să aflați despre rolul chihlimbarului în viața oamenilor și despre cum se prelucrează tradițional? Vă așteptăm în Colți!
- N/A
- Muzeul se poate vizita între orele 10:00-18:00 cu excepția zilelor de luni și marti, când este închis.
-
Casa memorială Vasile Voiculescu, Pârscov
Ați citit Șarpele Aliodor și Ultimul Berevoi? Trebuie să o faceți! Sunt povești fantastice scrise de Vasile Voiculescu, mare scriitor și poet român. Dar de ce vorbim despre asta? Pentru că Vasile Voiculescu s-a născut în 1884 în Ținutul Buzăului. În Pârscov puteți vizita casa lui. Aici veți afla multe lucruri interesante despre viața autorului, despre opera lui, despre profesia de medic (căci da, a fost medic) și despre opresia regimului comunist. Autorul a fost persecutat pentru convingerile lui democratice, a fost încarcerat și i s-a retras dreptul de a publica. Dar asta nu l-a oprit să scrie, astfel că acum ne putem bucura de operele sale.
- N/A
- Muzeul se poate vizita între orele 10:00-17:00 cu excepția zilelor de luni și miercuri, când este închis.